Meniu navigare
Archive

Utilizatori Online

Avem 195 vizitatori online
Total 15426638 vizite din 30.09.06

Miercuri 21 Martie 2018   Prima Pagină arrow Servicii OnLine arrow Legături utile arrow Presa, Integrare, Apostila arrow Date de contact arrow Comunicate și informații arrow IMPORTANT! Masurile de mediu si clima aplicate in 2017 pe terenurile agricole prin PNDR 2014-2020
IMPORTANT! Masurile de mediu si clima aplicate in 2017 pe terenurile agricole prin PNDR 2014-2020 PDF Listare E-mail


 

INFORMARE privind măsurile de mediu și climă aplicate în anul 2017 pe terenurile agricole


        Începând cu anul 2007, România a beneficiat de sprijin în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) a UE pentru dezvoltarea rurală, cu scopul creșterii competitivității sectorului agro-alimentar și forestier, diversificarea activităților în spațiul rural și scăderea dependenței populației de activitățile agricole, precum și pentru îmbunătățirea mediului și a spațiului rural.

        Astfel, în România a fost implementată începând cu anul 2007 Măsura 211 – zona montană defavorizată, iar incepând cu anul 2008 au fost implementate Măsura 212 – zone defavorizate (altele decât zona montană și Măsura 214 – agro-mediu. Prin aceste măsuri s-a asigurat atât compensarea utilizatorilor de terenuri agricole situate în zone unde activitățile agricole sunt afectate de condiții naturale nefavorabile, dar și compensarea pierderilor de venituri și a cheltuielilor suplimentare înregistrate de fermierii care adoptă în mod voluntar practici agricole extensive, cu impact redus asupra mediului, în scopul menținerii valorii de mediu ridicate a terenurilor agricole (protecția biodiversității, protecția apei, protecția solului, reducerea emisiilor poluante și adaptarea la efectele schimbărilor climatice). Aceste măsuri au atras interesul fermierilor români, în perioada 2008-2015 fiind efectuate plăți în volum de cca. 3,47 mld. euro în cadrul angajamentelor încheiate în cadrul celor 3 măsuri, ceea ce reprezintă cca. 42% din întreaga alocare a PNDR 2007-2013 și 98% din alocarea măsurilor Axei 2 care au fost adresate sectorului vegetal.

         Astfel, din datele extrase din bazele de date administrate de Agenția de Plăți, ținând cont de precizările metodologice aduse de Cadrul Comun de Monitorizare și Evaluare (CMEF) conform cărora angajamentele aplicate pe aceeași suprafață agricolă pot contriui la unul sau mai multe obiective stabilite pentru PNDR 2007-2013, rezultă că pe perioada anterioară de programare, plățile acordate în cadrul măsurilor Axei 2 adresate terenurilor agricole au contribuit la:

  • menținerea biodiversității – 6,073 mil. ha;
  • calitatea solului – 864 mii ha;
  • calitatea apei – 2,186 mil. ha;
  • evitarea izolării și abandonării terenurilor – 6,014 mil. ha;
  • diminuarea schimbărilor climatice – 1,431 mil. ha.

        Pentru perioada de programare 2014-2020, a fost pus un accent deosebit pe promovarea utilizării eficiente a resurselor, precum și pe creșterea inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii în agricultură și zonele rurale, în concordanță cu obiectivele stabilite prin Strategia Europa 2020. Unul din instrumentele puse la dispoziția Statelor Membre pentru atingerea acestor obiective este noul pachet de măsuri de mediu și climă ale PNDR 2014-2020, adresate practicilor de agro-mediu și climă (Măsura 10), agriculturii ecologice (Măsura 11) și zonelor care se confruntă cu constrângeri naturale (Măsura 13), aceastea fiind implementate în România începând cu anul 2015. Alocările acestor măsuri sunt unele consistente, fermierii putând accesa angajamentele în cadrul cărora sunt diponibile sume de cca. 2,66 mld. euro (Măsura 10 – 1,071 mld. euro, Măsura 11 – 236,42 mil. euro, Măsura 13 – 1,355 mld. euro).

        În contextul definitivării cadrului legislativ aplicabil măsurilor de mediu și climă, precum și în urma lansării campaniei de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2017, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale urmărește o intensificare a acțiunilor de informare a tuturor utilizatorilor de terenuri agricole situate în zonele eligibile pentru măsurile de mediu și climă ale PNDR, cu privire la posibilitatea deschiderii unor angajamente, la condițiile de eligibilitate și la cerințele specifice aplicabile în cadrul acestor angajamente, la standardele aplicabile (eco-condiționalitate – GAEC și SMR, cerințe minime privind utilizarea îngrășămintelor și substanțelor de protecție a plantelor, activitatea minimă și încadrarea în categoria fermierilor activi), dar și la nivelul plăților acordate în cadrul fiecărui tip de angajament.

        Cu scopul asigurării tuturor informațiilor necesare pentru continuarea angajamentelor deschise pe parcursul anilor precedenți care se află în derulare în acest an, dar și pentru asigurarea sprijinului necesar pentru deschiderea unor noi angajamente în anul 2017, la nivelul instituțiilor implicate în elaborarea, implementarea și promovarea măsurilor de mediu și climă (Autoritatea de Management pentru PNDR, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură) au fost elaborate o serie de documente informative și de ghidare, utile în accesarea și implementarea cu succes a angajamentelor:

Informațiile relevante privind condițiile aplicabile măsurilor de mediu și climă în anul 2017 se pot consulta la toate Centrele Locale și Centrele Județene APIA, Oficiile Județene și Centrele Regionale ale AFIR, la Compartimentele de Dezvoltare Rurală Județene și la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Aceste informații sunt disponibile și în mediul online:

Pentru a aduce aceste informații cât mai aproape de fermieri, în perioada imediat următoare se va desfășura o amplă campanie de distribuire a documentelor enumerate anterior la instituții și parteneri ai MADR care activează la nivel național, regional, județean sau local.

În cadrul acestei campanii, MADR și instituțiile responsabile cu implementarea măsurilor de mediu și climă (APIA și AFIR) vor încerca prin informările postate pe site-urile proprii să prezinte informațiile de detaliu privind modul de accesare și condițiile de implementare ale angajamentelor, astfel încât să se asigure cele mai bune condiții pentru creșterea gradului de accesare al acestor măsuri, dar și creșterea calității implementării ca rezultat al unei bune informări a beneficiarilor.


   Pentru mai multe informatii precum si accesarea documentelor utile :

   http://www.madr.ro/pndr-2014-2020/implementare-pndr-2014-2020/masuri-de-mediu-si-clima.htmlUltima actualizare ( Friday, 17 March 2017 )
 


Sesizați faptele de corupție ale personalului MAI la: 0800-806-806
-------------------------------------------
Integrare Europeană: 0800-802-007
      
                Noul website

        http://www.prefecturadambovita.ro/uploadfiles/2015/martie/telverde.pdf
      
        http://www.prefecturadambovita.ro/index.php?option=com_content&task=section&id=7&Itemid=141
                    
       

PROGRAM AUDIENTE S.P.R.P.C.I.V

    MARTI ORELE 10:00 - 12:00

PROBA PRACTICA SE DESFASOARA

   CU PLECARE DIN PARCAREA

   OBORULUI TARGOVISTE


          
 
      

           INFORMARE CU
          PRIVIRE LA
        PLATA TAXELOR
       SI TARIFELOR
          AFERENTE
      PERMISELOR DE
         CONDUCERE 
               SI A

     PASAPOARTELOR
        
    
Pentru o navigare optimă,
    vă recomandăm folosirea
  unui browser  cu capabilități
          HTML5 și CSS3
 
    
   http://www.apostila.mai.gov.ro
                            

         ACCESEAZA AICI TELEFONUL
      CONSUMATORILOR SI PAGINA WEB